دانش آموخته کارشناس ارشد پرستاری سالمندی از دانشگاه علوم پزشکی کاشان در گفت و گو با ایسنا، یکی از مشکلات شایع در سالمندان مبتلا به دمانس را درد اعلام و اظهار کرد: علی رغم شیوع بالای درد در سالمندان مبتلا به دمانس و پیامدهای متعدد آن برای فرد، مراقبان، سیستم بهداشتی درمانی و جامعه، درد در این افراد به دلایل مختلف از جمله ترس از اعتیاد، نگرانی در مورد عوارض داروهای ضد درد در سالمندان و تصور غلط اجتناب ناپذیربودن آن در فرآیند سالمندی نادیده گرفته میشود.
محمد زارع افزود: بهعلاوه، بیماری دمانس به واسطه ایجاد اختلال در عملکرد سیستم عصبی فرد، احتمال نادیدهگرفتن درد را در این گروه بهمراتب افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه از سوی دیگر ممکن است علائم تجربه درد با علائم بیماری دمانس اشتباه گرفته شود، تصریح کرد: این موضوع مراقبان را به سمت استفاده از داروهای آنتیسایکوتیک هدایت می کند که به دلیل عوارض جانبی ناشی از مصرف اینگونه داروها، نگرانیهای جدی به همراه دارد.
این پژوهشگر تاکید کرد: بنابراین ارزیابی درد در سالمندان مبتلا به دمانس، امری مهم و ضروری به شمار میرود که در این پژوهش به آن پرداخته شد.
زارع با بیان اینکه با جستجوی پایگاههای علمی الکترونیکی ملی و بینالمللی، ابزار اختصاصی و مناسب جهت ارزیابی رفتاری درد در سالمندان مبتلا به دمانس در ایران یافت نشد، خاطرنشان کرد: به همین منظور مطالعه در قالب پایان نامه دانشجویی با هدف روان سنجی ابزارهای ارزیابی درد در سالمندان ایرانی مبتلا به دمانس طراحی و اجرا شد.
وی افزود: با توجه به عدم تناسب تعداد مددجویان با تعداد مراقبان، کمبود وقت مراقبان به دلیل تراکم کاری، سطوح مختلف دانش و عملکرد مراقبان، تنوع در وضعیت مددجویان و نیاز آنها، این پژوهش میتواند جهت استفاده مراقبان، پرسنل بهداشتی درمانی، پژوهشگران و یا متصدیان برنامه ارتقاء سطح سلامت سالمندان به منظور ارزیابی درد در سالمندان مبتلا به دمانس، ابزارهای مناسب را معرفی کنند.
این پژوهشگر در خصوص نتیجه نهایی این تحقیق گفت: در نهایت با معرفی سه ابزار روا و پایا جهت ارزیابی درد در سالمندان مبتلا به دمانس در عرصههای بالینی مختلف و همچنین در فعالیتهای پژوهشی و موفق بودن این ابزارها در ارزیابی درد مشخص شد که این ابزارها استاندارد و مناسب هستند و می توان از آنها استفاده کرد.
زارع با اشاره به حضور در جشنواره ملی پایاننامه سه دقیقهای، اظهار کرد: این جشنواره با هدف تشویق و کمک به تقویت و پرورش مهارتهای ارتباطی، ایدهپردازی، فن بیان، کمک به تکمیل چرخه تولید علم و فناوری و برقراری ارتباط بین دانشگاه و صاحبان صنایع و با کسب مجوز دانشگاه کوئینزلند به عنوان صاحب امتیاز معنوی برگزار می شود.
وی افزود: پایان نامه «روانسنجی ابزارهای Abbey Pain Scale، Doloplus-۲ و Mahoney Pain Scale در ارزیابی درد در سالمندان مبتلا به دمانس» در چهارمین دوره مسابقات پایاننامه سه دقیقهای در سال ۱۳۹۸-۹۹ که به همت سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی در ۱۳ استان کشور و با همکاری ۱۹ واحد سازمانی جهاد دانشگاهی برگزار شد، حائز رتبه برتر کشوری شناخته شد.
زارع تصریح کرد: از نتایج پایانامه «روانسنجی ابزارهای Abbey Pain Scale ،Doloplus-2 و Mahoney Pain Scale در ارزیابی درد در سالمندان مبتلا به دمانس» تاکنون ۴ مقاله علمی (۲ مقاله ISI و ۲ مقاله علمی پژوهشی) به چاپ رسیده است.
انتهای پیام