• جمعه / ۳ مرداد ۱۳۹۹ / ۱۶:۱۷
  • دسته‌بندی: علم و فناوری ایران
  • کد خبر: 99050301771
  • خبرنگار : 99999

با تلاش محققان داخلی صورت گرفت

دستیابی به دانش فنی تولید رنگدانه‌ای با کاربرد در صنایع غذایی و دارویی از نوعی ریز جلبک

دستیابی به دانش فنی تولید رنگدانه‌ای با کاربرد در صنایع غذایی و دارویی از نوعی ریز جلبک

محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی به دانش فنی تولید رنگدانه‌ای طبیعی از نوعی ریزجلبک با کاربردهای وسیع در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی، آبزی­‌پروری و خوراک طیور شدند؛ این فناوری آماده واگذاری به بخش خصوصی است.

به گزارش ایسنا، دکتر مریم هاشمی، رییس بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مجری پروژه خاطرنشان کرد: آستاگزانتین با توان آنتی اکسیدانتی فراوان، کاربردهای وسیعی در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی، آبزی­‌پروری و خوراک طیور دارد. این رنگدانه به دو روش سنتتیک و طبیعی تولید می­­ شود؛ اگرچه به دلیل ملاحظات ایمنی زیستی، تولید آستاگزانتین طبیعی از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس نسبت به نوع سنتتیک ترجیح داده می­‌شود.  

 وی افزود: تجارت جهانی آستاگزانتین به عنوان قدرتمندترین آنتی اکسیدانت طبیعی، ۵۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ بوده که در واقع ۳۲ درصد تجارت جهانی کارتنوئید­ها را به خود اختصاص داده است و پیش­ بینی می­ شود در سال ۲۰۲۲ به ۷۷۲ میلیون دلار برسد. ارزش تجاری زیست توده هماتوکوکوس پلوویالیس و آستاگزانتین حاصل از آن  به ترتیب ۵۵۰ و ۲۵۰۰ تا ۱۵۰۰۰ دلار به ازای هر کیلوگرم بسته به درجه خلوص است.

هاشمی تصریح کرد: همچنین هماتوکوکوس پلوویالیس به دلیل توان فتوسنتزی، مواد اولیه ارزان قیمت مانند دی اکسید کربن را به مواد آلی با ارزش تبدیل کرده و منجر به کاهش مشکلات زیست محیطی می‌­شود. از چالش‌های تولید بهینه آستاگزانتین توسط هماتوکوکوس می­‌توان به سویه و محیط کشت مناسب، حساسیت ریز جلبک به شرایط محیطی، سامانه‌ و استراتژی کشت، حساسیت به غلظت ­های مختلف دی اکسید کربن، چرخه زندگی پیچیده، نرخ رشد پایین، حساسیت به تنش‌های هیدرودینامیکی و تجزیه سلولی در مرحله القاء تنش اشاره کرد. در حال حاضر این محصول ارزشمند در کشور تولید نمی­‌شود.

رییس بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی یادآور شد: بر اساس اهمیت موضوع برای کشور پروژه جامعی با هدف ارائه روشی کارآمد و مقرون به صرفه برای تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیسپژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی انجام شد.

وی ادامه داد: طراحی و بهینه­ سازی رویکردهای نوین در هر دو فاز سبز(رشد سلولی) و قرمز (تجمع آستاگزانتین) به منظور افزایش بهره ­وری سامانه تولید و کاهش هزینه در کنار سهولت افزایش مقیاس تولید از اهم دستاوردهای این طرح است.

مجری طرح اظهار کرد: از نتایج بدست آمده می‌توان به بهینه ­سازی ترکیبات محیط کشت ریزجلبک در دو فاز رشد و تجمع آستاگزانتین، مهندسی تزریق دی اکسید کربن و نور­دهی مناسب در محیط کشت بهینه، امکان تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس با سهولت بیشتر و هزینه­ ای به مراتب کمتر اشاره کرد. مصرف بهینه دی اکسید کربن بدون نیاز به سامانه­‌های کنترل برخط، مدیریت دقیق و بهینه شدت نور در هر دو فاز سبز و قرمز موجب افزایش بهره­ وری تولید همزمان با کاهش هزینه تولید شده است.

بر اساس اعلام پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، هاشمی گفت: دانش فنی تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس در حال حاضر آماده واگذاری به بخش خصوصی است.

انتهای پیام