• شنبه / ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۱۱:۰۱
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1400022517139
  • خبرنگار : 50319

راه رشد اقتصاد مازندران ار دریا می‌گذرد؛

گوشه چشم مازندران به صنعت آبزی‌پروری

گوشه چشم مازندران به صنعت آبزی‌پروری

ایسنا/مازندران مازندران یکی از استان‌هایی است که با دارا بودن مزیت‌های مختلف، در هر شرایطی می‌تواند گلیم خود را از آب بیرون بکشد و با یک نگاه اقتصادی برنامه‌محور، شرایط رشد اقتصادی جامعه را فراهم آورد. این استان که به تنهایی به اندازه برخی کشورهای کوچک آسیای میانه، از نظر موقعیت جغرافیایی، شرایط آب و هوایی و دارا بودن نیروی انسانی، دارای ظرفیت است، با یک نگاه و برنامه درست، می‌تواند حتی کشور را برای مدت‌ها بیمه کند. یکی از این ظرفیت‌های بالقوه که هنوز آنچنان که باید، بالفعل نشده، توجه به ظرفیت‌های شیلاتی است.

موضوعی که با درک درست از سوی مدیرکل شیلات مازندران، در حال ریل‌گذاری‌های اولیه پس از چندین سال رخوت است و حال باید دید تا چه زمانی، این ریل‌گذاری از حالت سرمایه‌گذاری به درآمدزایی تبدیل خواهد شد.

تقریبا همه به این نکته کلیدی توجه دارند که، ماهی و سایر گونه‌های آبزی در ذائقه و فرهنگ بخش عمده ای از مردم به عنوان غذایی لذیذ و اصلی مطرح هستند، به علاوه صنعت شیلات برای مناطقی که به دریا دسترسی دارند یکی از صنایع سودآور محسوب می شود و مازندران نیز یکی از مهم ترین مناطق مستعد برای توسعه اقتصاد شیلات است.

در مازندران به دلیل وجود دریای خزر، ظرفیت بزرگی برای توسعه اقتصادی در بستر شیلات وجود دارد؛ توسعه شیلات در استان دارای توجیه اقتصادی بسیار زیادی است و با انجام برنامه ریزی منسجم و دقیق  می توان بهره وری حداکثری از هر متر مکعب مزارع پرورش ماهی و مجتمع‌های آبزی پروری داشت.

در همین راستا احمدحسین‌زادگان در ۲۵ فروردین سال گذشته در نشست با نمایندگان تشکل‌های شیلاتی و برخی تولیدکنندگان و آبزی‌پروران بخش خصوصی، با تاکید بر این که فرآوری محصولات شیلاتی باید از پیگیری های جدی باشد، گفته بود که "زمانی آبزی‌پروری به سودآوری مطلوب می‌رسد که صنایع تبدیلی در کنارش باشد".

وی با اشاره به این که ظرفیت‌های شیلاتی خصوصا ظرفیت‌های دریا دست نخورده است و باید بیشتر در این راستا تلاش شود، در آن زمان مطرح کرده بود که "از ظرفیت آب‌بندان‌ها نیز باید برای پرورش ماهی به نحو مطلوب‌تری بهره برد".

از سوی دیگر، حسن اسحاقی مدیرکل شیلات مازندران به این نکته اشاره کرده که به دلیل شرایط جغرافیایی استان مازندران، شیلات یکی از دستگاه‌های اجرایی تاثیر گذار در بحث توسعه مازندران است، گفته که، آمار تجمیعی صادرات استان مازندران حکایت از آن دارد که صادرات شیلات توانایی آن را دارد تا در کنار دیگر محصولات صادراتی استان جایگزین مناسبی برای افزایش درآمدهای غیرنفتی باشد.

اسحاقی ادامه داد که، با توجه به اینکه درحال حاضر یکی از بهترین شرایط و روش های ارزیابی بر درآمد کشور بحث صادرات فرآورده های غیرنفتی است و تولیدات غیر نفتی مانند شیلات بر صادرات تأثیرگذار بوده، در این بخش فارغ از صادرات ماهیان پرورشی و کیلکا، خوراک آبزیان و کنسرو هم به کشورهای مختلف صادر کرده‌ایم.

به گزارش ایسنا، ظرفیت‌های شیلاتی مازندران تنها به صید ماهی و فروش خام آنها مربوط نمی‌شود، کارشناسان اقتصادی معتقد هستند، سهم صنایع شیلاتی در اقتصاد مازندران بسیار اندک است، با وجود ظرفیت‌های بسیار بالای این حوزه اما نبود عواملی چون صنایع تبدیلی، سیستم حمل و نقل سریع و توانمند، بازارهای هدف قدرتمند و شرکت های بزرگ عرضه محصولات، باعث شده تا صنعت شیلات کشور آن‌چنان که شایسته است، پیشرفت نکند.

در این میان، توجه به ماهیان خاویاری و ایجاد بازار مصرف مشخص و همچنین ایجاد صنایع تبدیلی قوی، می‌تواند رونق بخش این صنعت و رشد اقتصادی در مازندران باشد.

جایی که کارشناسان اقتصادی معتقدند در شرایطی که تعداد تولید کننده ماهیان خاویاری مشخص است اما حداقل در بازار داخلی این محصول دیده نمی‌شود بنابراین وقتی یک محصول در بازار داخل نمود عینی ندارد چگونه ادامه توسعه برای آن محصول توجیه پذیر است.

این ویژگی همانند قابلیت سایر فرآورده‌های گوشتی، نیازمند سیستم حمل و نقل پرسرعتی برای صادرات است و مسئله زمان در عرضه صادرات محصول تازه از اهمیت بالایی برخوردار بوده که این اتفاق نیازمند سرمایه‌گذاری بزرگی است.

با این تعاریف و تفاسیر به نظر می‌رسد مازندران با "کلنگ زنی و آغاز عملیات اجرایی صنایع تبدیلی پروژه شیلاتی زنجیره فوق پیشرفته ماهیان خاویاری در شهرستان سیمرغ" یک گام در این مسیر حرکت کرده است موضوعی که استاندار مازندران در این زمینه معتقد است، ایجاد رفاه برای مردم جز از طریق تقویت تولید با پشتیبانی‌ها و مانع زدایی‌ها رقم نخواهد خورد. ضرورت بازگشت به عقب از نوع توسعه یافته در حوزه‌ زباله و مزرعه سازگار یک اولویت مهم باید باشد که به همین دلیل طرح ماک در روستاها در حال اجرا شدن است.

اسحاقی مدیرکل شیلات نیز در ادامه در این زمینه، اشاره کرد که، زنجیره تولید ماهیان خاویاری به ظرفیت تولید گوشت به میزان ۳۰۰ تن درسال و تولید خاویار ۱۰ تن در سال خواهد بود.

در نهایت نیز کارشناسان به این نکته تاکید می‌کنند که، این امکان در گرو تضمین شرکت‌های بزرگ در حفظ منابع شیلاتی و برداشت کنترل شده از دریا است موضوعی که در صورت تحقق، سهم قابل توجهی در اقتصاد مازندران ایفا خواهد کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.