• چهارشنبه / ۷ خرداد ۱۳۹۹ / ۱۲:۰۷
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 99030703635
  • خبرنگار : 71531

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت مطرح کرد

تبعات اقتصادی کرونا و خطر سوءتغذیه / سبوس‌گیری از آرد بدون اخذ نظر وزارت بهداشت

تبعات اقتصادی کرونا و خطر سوءتغذیه / سبوس‌گیری از آرد بدون اخذ نظر وزارت بهداشت

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با بیان اینکه شیوع کرونا، یکسری تبعات اقتصادی نیز در همه جوامع به دنبال داشته که می‌تواند امنیت غذایی مردم را هم به خطر اندازد؛ گفت: کاهش درآمد و افزایش قیمت مواد غذایی به‌ویژه در دهک‌های پایین، ممکن است دچار مشکلاتی در حوزه امنیت غذایی شود و این ناامنی غذایی خودش را به صورت سوءتغذیه نشان دهد.

به گزارش ایسنا، ‌ دکتر زهرا عبداللهی در نشستی ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، درباره نحوه تغذیه در شرایط بحران کرونا و بعد از ماه مبارک رمضان، گفت: یک توصیه و نکته کلی این است که وقتی مصرف زیاد مواد قندی، شیرینی، پرچرب، شور و پرنمک و سرخ شده و به طور خلاصه وقتی مصرف قند، نمک و چربی بیش از حد معمول باشد، ‌ عاملی برای تضعیف سیستم ایمنی بدن محسوب می‌شود و در نتیجه احتمال ابتلا به بیماری کووید-۱۹ را از نظر تغذیه افزایش می‌دهد.

مصرف قند، نمک و چربی را محدود و با کرونا مقابله کنید

وی افزود: بنابراین توصیه کلی این است که همیشه و به‌ ویژه در شرایط فعلی مصرف مواد قندی، ‌ شیرینی، پرنمک، ‌ پرچرب و سرخ شده و پرروغن را بسیار محدود کنید تا سیستم ایمنی بدن عملکرد طبیعی خود را داشته باشد و بتواند در برابر ابتلا به کرونا مقابله کند. یک توصیه دیگر این است که در تغذیه روزانه استفاده از مواد آنتی‌اکسیدانی که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند را مورد توجه قرار دهیم.

لزوم سرو سالادهای بسته‌بندی و بهداشتی در رستوران‌ها

عبداللهی ادامه داد: بنابراین مصرف روزانه و کافی سبزی و میوه حتما توصیه می‌شود. در عین حال با باز شدن فعالیت رستوران‌ها اگر مردم می‌خواستند به رستوران روند، ‌ بهتر است که یکسری نکات را رعایت کنند. مصرف میوه و سبزی در منزل مورد تاکید است تا آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌های تقویت‌کننده سیستم ایمنی برای بدن تامین شود، اما در شرایط فعلی در رستوران‌ها در صورتی که سالاد بسته‌بندی شده و دارای مجوز بهداشتی باشد، ‌ مصرف شود.

وی همچنین گفت: باید توجه کرد که هرچقدر که اصول تغذیه صحیح را بیشتر رعایت کنیم، سیستم ایمنی بدن بیشتر تقویت می‌شود. با مصرف متعادل و متنوع از همه مواد غذایی و رعایت بهداشت مواد غذایی می‌توان در این راستا گام برداشت. باید توجه کرد که اگر مردم خواستند به رستوران‌ها و اغذیه‌فروشی‌ها بروند، ‌ به مکان‌هایی که پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کنند، رفته و در عین حال سعی کنیم غذای کم نمک، کم چربی و کم روغن مصرف کنیم.

عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت تغذیه در کشور، ‌ گفت: رسالت اصلی ما در دفتر بهبود تغذیه جامعه، پایش و رصد وضعیت امنیت غذا و تغذیه در جامعه است. یعنی قسمت رژیم‌درمانی را که یک کارشناس تغذیه برای یک نفر انجام می‌دهد، جزئی از کارهای تغذیه جامعه است و ما باید برنامه‌ها، سیاست‌ها و اقداماتی را دنبال کنیم تا در نهایت مشکلات تغذیه‌ای را در جامعه کنترل کند و در جهت بهبود امنیت غذایی و وضعیت تغذیه مردم اقدام شود.

تبعات اقتصادی کرونا و خطر سوءتغذیه

وی افزود: باید توجه کرد که شیوع کرونا، یکسری تبعات اقتصادی هم در همه جوامع به دنبال داشته که می‌تواند امنیت غذایی مردم را هم به خطر اندازد؛ به طوری که با کاهش درآمد و افزایش قیمت مواد غذایی به‌ویژه در دهک‌های پایین، ممکن است دچار مشکلاتی در حوزه امنیت غذایی شوند و این ناامنی غذایی خودش را به صورت سوءتغذیه نشان دهد.   

نگرانی از سوء تغذیه در بحران کرونا

عبداللهی ادامه داد: در حال حاضر به دلیل اینکه نگرن امنیت غذایی هستیم، دو مطالعه را از طریق اپلیکیشن‌هایی که با همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد طراحی شده، انجام می‌دهیم تا ببینیم در حال حاضر مردم با چه  نوع مشکلاتی از نظر تامین غذا مواجه هستند.

حمایت تغذیه‌ای از مادران بادار و کودکان زیر پنج سال در مناطق محروم

وی گفت: در حال حاضر در مناطق کم‌برخوردارتر کشور همچنان شاهد سوءتغذیه هستیم. مباحثی مانند کوتاه‌قدی، لاغری در کودکان زیر پنج سال و مادران باردار و ... و به همین دلیل در شرایط فعلی تلاش می‌کنیم که به گونه‌ای برنامه‌های حمایتی برای مادران باردار و کودکان زیر پنج سال دچار سوءتغذیه‌ای که در خانوارهای نیازمند و در مناطق کمتر برخوردار کشور هستند، داشته باشیم. زیرا در شرایط فعلی کرونا ممکن است شرایط‌شان بدتر شود.

وی همچنین گفت: یکی از مشکلات و اولویت‌ها این است که این گروه‌ها که مبتلا به سوء تغذیه بوده و در معرض خطر هستند با حمایت دولت و سازمان‌های حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) کمک‌هایی دریافت کنند تا دچار سوء تغذیه نشوند یا سوءتغذیه آنها تشدید نشود.

عبداللهی ادامه داد: مطالعاتی هم در این زمینه در بازه‌های زمانی سه ساله یا پنج ساله انجام می‌شود. به عنوان مثال مطالعه‌ای درباره عوامل خطر بیماری‌های واگیر هر سه سال یکبار انجام می‌شود و امسال قرار بود که تکرار شود. یکی از مواردی که در این بررسی مطالعه می‌شود، ‌ فاکتورهای تغذیه‌ای است که می‌تواند به عنوان عوامل خطر در بیماری‌های غیرواگیر مطرح باشد.

اضافه و وزن چاقی در ۶۰ درصد سنین بالای ۱۸ سال کشور

وی افزود: بر اساس آخرین مطالعه‌ای که در این زمینه انجام شده، ‌ نزدیک به ۶۰ درصد جمعیت ۱۸ سال به بالا در کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند که به عنوان یک ریسک فاکتور اصلی در بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، سرطان و... و. برایمان مطرح است.

کاهش مصرف شیر و لبنیات و کمبود کلسیم

پوکی استخوان در حال رسیدن به سن کمتر از ۳۰ سال

عبداللهی گفت: مطالعه بررسی مصرف مواد غذایی که هر ۱۰ سال یک بار انجام می‌شود نیز سال گذشته انجام شده است. بر اساس این مطالعه، می‌دانیم که کمبود دریافت کلسیم در کشور وجود دارد که علت آن، کمبود مصرف شیر و لبنیات به عنوان منبع اصلی کلسیم است. همچنین مصرف کم شیر و لبنیات یکی از علت‌های اصلی بروز و شیوع پوکی استخوان در کشور محسوب می‌شود که تراکم استخوانی در سنین کمتر در حال کم شدن است؛ به طوری که پوکی استخوان در حال رسیدن به سن کمتر از ۳۰ سال در کشور است.

شیوع پوکی استخوان در کشور حتی در سنین پایین

لزوم کنترل قیمت محصولات لبنی

عبداللهی گفت: چند روز آینده روز جهانی شیر و لبنیات است. باید توجه کرد که مصرف لبنیات و شیر در کشور ما بنا به دلایل مختلف کم است و شیوع پوکی استخوان در کشور حتی در سنین پایین وجود دارد. در نتیجه مهم است که در برنامه ریزی‌ها و سیاست‌گذاری‌هایمان تمهیداتی را اتخاذ کنیم که از طریق یارانه یا کمک‌های غذایی یا کنترل قیمت‌ها، این محصولات لبنی در دسترس مردم قرار گیرند تا دچار کمبود کلسیم نشویم. کمبود ریزمغذی‌هایی مثل روی و آهن نیز در کشور وجود دارد و محدود شدن مصرف منابع پروتئین حیوانی و شیر و لبنیات می‌تواند این کمبودها را افزایش دهد.

از شایعه تا واقعیت آفلاتوکسین در شیر

عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره وجود آفلاتوکسین در شیر، گفت: بر اساس نظارت‌ها و کنترل‌هایی که در شیر خام هم در کارخانه و هم پس از کارخانه انجام می‌شود، از لحاظ آفلاتوکسین مشکلی در شیر نداریم و حتی میزان آن کمتر از مقدار استانداردهاست. اینکه گاهی اخبار و شایعات غیرواقعی منتشر می‌شود که شیر در ایران پر از آفلاتوکسین است، ‌ واقعیت ندارد. ما در این زمینه مرتبا گزارش‌گیری کرده و میزان آفلاتوکیسین بر اساس کار آزمایشگاهی سنجیده می‌شود.

وی در این باره افزود: در سطح ما به عنوان وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو و بازرسان بهداشت محیط نمونه محصولات غذایی در بازار گرفته شده و بعد به آزماشگاه‌های کنترل غذا و دارو ارسال می‌شود و با پروتکلی مدون نمونه‌گیری انجام می‌شود و کنترل‌ها انجام می‌شود. بنابراین در حال حاضر هیچ نگرانی در زمینه باقی‌مانده آفلاتوکسین و یا آنتی‌بیوتیک در شیر بیش از حد مجاز و استاندارد، نداریم. متاسفانه شایعاتی که گاهی اوقات منتشر می‌شود، ‌ مشکلات ما را افزایش می‌دهد.

مصرف شیر در کشور کم است، شایعه نسازید

عبداللهی گفت: باید توجه کرد که در حال حاضر مشکل ما در کشور مصرف پایین شیر و لبنیات است. مردم شیر و لبنیات را کم مصرف می‌کنند و عادت ندارند که شیر را به میزان زیاد مصرف کنند. از طرفی خبرهای کذبی هم که دست به دست می‌چرخد، ‌ بر مصرف افراد که شیر مصرف می‌کنند، تاثیر می‌گذارد. مصرف شیر در کشور کم است و این خبرهای کذب به سلامت مردم ضربه می‌زند.

وی تاکید کرد: تمام مواد غذایی و محصولاتی که در کارخانه تولید می‌شود، نمونه برداری شده و به آزمایشگاه‌های کنترل غذا و دارو ارسال می‌شود. این نمونه‌ها با پروتکل مدون و دستورالعمل‌ها برداشته می‌شود. در نتیجه هیچ نگرانی در مورد باقی مانده آفلاتوکسین یا آنتی بیوتیک بیشتر از میزان مجاز وجود ندارد.

سبوس‌گیری از آرد بدون اخذ نظر وزارت بهداشت

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره سبوس‌گیری از انواع آرد و سفید شدن نان‌ها اظهار کرد: این مشکل سال‌هاست وجود دارد و ما هم به عنوان وزارت بهداشت نسبت به آن گلایه‌مندیم. اتفاقی که ظرف چند سال اخیر رخ داده، این است که میزان سبوس گیری در انواع آرد برای نان‌های مختلف اعم از تافتون، ‌ بربری، سنگک و...  بیشتر شده است. این کار بدون گرفتن نظر وزارت بهداشت انجام شده است. اگر از وزارت بهداشت سوال می‌شد، به طور قطع می‌گفتیم که گرفتن سبوس از نان از نظر سلامتی کار اشتباهی است.

نان بدون سبوس، از علل اضافه‌ وزن، چاقی و دیابت

وی افزود: وقتی آرد سفید شده و سبوس آن کم می‌شود، مشکلات زیادی از لحاظ تغذیه‌ای و سلامتی برای مردم ایجاد می‌شود. باید توجه کرد که یکی از دلایل اضافه وزن و چاقی و دیابت و... این است که مردم نان سفید شده می‌خورند. یعنی نانی می‌خورند که در آن به اندازه کافی سبوس وجود ندارد. در حالیکه بر اساس استانداردهای سال‌های قبل، نان سنگک فقط هفت درصد سبوس‌گیری می‌شد، اما در چند سال اخیر نان سنگک هم با آردی که ۱۵ درصد سبوس‌گیری شده، پخته می‌شود و به همین دلیل نان سنگک این قدر سفید شده است. چند سال است که این موضوع را پیگیری می‌کنیم و جلسات متعددی برای حل آن داشتیم. ما به عنوان وزارت بهداشت نسبت به این موضوع معترضیم. آرد نباید این میزان سفید باشد.

انتقاد وزارت بهداشت از سفید بودن آرد نان

مشکل سلامت آرد و نان حل شود

وی ادامه داد: وزارت بهداشت هم به این موضوع معترض است و نان نباید این قدر سفید باشد. زیرا از لحاظ تغذیه‌ای نان با کیفیتی نیست. از طریق دبیرخانه شورای عالی امنیت غذایی، کارگروه تخصصی بهبود کیفیت نان تشکیل دادیم که همه ذینفعان در این کارگروه هستند. در نهایت باید به نتیجه برسیم و نان باید از این وضعیت که روز به روز در حال سفیدتر شدن است خارج شود. در غیر این صورت شاهد افزایش انواع بیماری‌ها، به‌ویژه بیماری‌های غیرواگیر خواهیم بود. باید توجه کرد که وزارت بهداشت به تنهایی نمی‌تواند کاری از پیش برد. آرد و گندمی که تولید می‌شود، ذینفعان خودشان را دارند. همه این‌ها باید به کمک وزارت بهداشت آیند تا مشکل آرد و نان بالاخره در کشور حل شود.

آمار تا ۴ درصدی سوء تغذیه در سالمندان

عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره سوءتغذیه و توصیه‌های تغذیه‌ای در سالمندان گفت: بر اساس مطالعات انجام شده در وزارت بهداشت، مشکل سوء تغذیه در سالمندان حدود سه تا چهار درصد است، اما مشکل اضافه وزن و چاقی در سالمندان بیشتر است.

تشنگی، عامل خطر کرونا

وی افزود: برای تغذیه سالمندان، پروتکل‌های خاص تغذیه‌ای وجود دارد. زیرا سالمندان در برابر کمبود ریز مغذی‌ها و از نظر تغذیه‌ای آسیب پذیرتر هستند و مشکلاتی مانند کاهش اشتها، کاهش حس چشایی و بویایی را دارند که این موارد می‌تواند بر روی دریافت‌های غذایی‌شان اثر بگذارد. توصیه ما برای گروه سالمندان این است که حتما منابع پروتئینی اعم از حیوانی و گیاهی را در برنامه غذایی روزانه خود داشته باشند. زیرا سالمندان با تحلیل عضلانی مواجه هستند که برای پیشگیری از تحلیل آن باید پروتئین مصرف کنند. در عین حال از آنجایی که در سالمندی حس تشنگی کم می‌شود، باید از مایعات استفاده کرده و منتظر تشنه شدن نشوند و روزانه هفت تا هشت لیوان مایعات بخورند، زیرا تشنه شدن و تشنه ماندن در شرایط  فعلی می‌تواند عامل خطر برای کرونا باشد.

مکمل‌های مورد نیاز سالمندان

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار کرد: سالمندان باید دو تا سه واحد شیر و لبنیات برای جذب کلسیم در روز مصرف کنند. همچنین باید تنوع و تعادل در برنامه غذایی را رعایت کنند. مصرف سبزیجات، نان و غلات سبوس دار و... را افزایش دهند. میزان چربی و قند خون بالا در سالمندان بیشتر است و در نتیجه توصیه می‌شود غذاهای کم نمک و کم چرب و کمتر سرخ شده مصرف کنند. در عین حال برخی مکمل‌ها را هم که از طریق شبکه‌های بهداشتی و درمانی توزیع کرده و توصیه می‌کنیم که سالمندان مصرف کنند. به عنوان مثال در زمینه ویتامین دی، توصیه می‌شود که سالمندان ماهانه یک مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین دی، مصرف کنند و علاوه بر آن مصرف مکمل کلسیم را به صورت روزانه داشته باشند.

کاهش قابل ملاحظه سوء تغذیه در کودکان

عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره بهبود مشکل سوء تغذیه در استان‌های مختلف، گفت: در کشور ۳۱ استان داریم که وضعیت سوءتغذیه هر یک از استان‌ها متفاوت است. اصلا اینطور نیست که بگوییم که در مناطق کم برخوردار وضعیت سوءتغذیه مانند ۲۰ سال گذشته است، بلکه مطالعات ما دقیقا نشان می‌دهد که روند مثبتی داشته‌ایم. به عنوان مثال در مطالعاتی که در کودکان زیر پنج سال هر پنج سال یکبار انجام می‌شود، نشان می‌دهد که در همه استان‌ها کاهش قابل ملاحظه‌ای در سوءتغذیه کودکان داشته‌ایم. مثلا اگر ۲۰ سال قبل در استان سیستان و بلوچستان ۴۰ تا ۵۰ درصد سوء تغذیه در کودکان داشتیم، در حال حاضر طبق مطالعاتی که در این حوزه در سال ۱۳۹۶ انجام شد، نشان داد که میزان کم وزنی ۱۲ درصد و یا کوتاه قدی ۲۰ درصد است. در نتیجه در طول سال‌ها این ارتقا در استان‌های مختلف اعم از استان‌های محروم انجام شده است.

وی ادامه داد: ما در سال ۱۳۸۰ بررسی کردیم و دیدیم که ۶۰ تا ۷۰ درصد کودکان زیر دو سال در جنوب کرمان، ‌سیستان و بلوچستان و... دچار کم خونی بودند، اما در حال حاضر این میزان بسیار کاهش یافته است. بنابراین بهبود اتفاق افتاده است. با این حال در حال حاضر چهار درصد کم وزنی در کودکان زیر پنج سال وجود دارد و در استان سیستان و بلوچستان این میزان ۱۲ درصد است. بنابراین ارتقاء و بهبود در مناطق کم برخوردار هم رخ داده است، اما ما راضی نیستیم. زیرا همچنان دو سه برابر متوسط کشور در این مناطق مشکل وجود دارد.  

وی ادامه داد: از طرفی در مناطق محروم موضوع توسعه هم وجود دارد و باید روی توسعه کار شود تا بتوان مشکلات تغذیه‌ای را برطرف کرد. در نتیجه همه بخش‌های توسعه باید مداخله ویژه‌ای داشته باشند. در منطقه محروم کشاورزی، اشتغال، فقرزدایی و... هم باید اتفاق افتد و وزارت بهداشت هم وظایف خودش را انجام دهد تا نهایتا میزان ناامنی عذایی در این مناطق رفع شود. بنابراین تمام بخش‌های توسعه باید پا پیش گذاشته و از نظر بودجه‌ای، اعتباری، نیروی انسانی و ... توجه ویژه‌ای به این مناطق شود. در غیر این صورت نباید منتظر باشیم که مسائل مربوط به ناامنی غذایی در این استان‌ها رفع شود.

لزوم رعایت تعادل و تنوع در مصرف موادغذایی

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره احتمال افزایش شیوع کرونا در پاییز و توصیه‌های تغذیه‌ای در این زمینه گفت:  امیدواریم این اتفاق نیفتد و کرونا در پاییز اوج نگیرد، اما یکسری توصیه‌های کلی برای تغذیه وجود دارد و همه ما اعم از وزارت بهداشت، ‌رسانه و سایر نهادهایی که در آموزش نقش دارند، یکسری نکات را مطرح کنند. بحث‌هایی مانند رعایت تعادل و تنوع در مواد غذایی همواره باید رعایت شود. هرآنچه که از لحاظ غذایی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند، باید به روش‌های مختلف استفاده شود.

تعطیلی بوفه‌های مدارس در صورت اوج‌گیری کرونا در پاییز

وی افزود: در عین حال اگر مدارس در مهر ماه باز شوند، باید شرایط را بررسی کنیم. اگر همچنان احتمال اوج گیری کرونا وجود داشته باشد، قطعا بوفه‌های مدارس باز نخواهند بود و توزیع و عرضه مواد غذایی در مدارس ممنوع خواهد شد. باید به دانش‌آموزان آموزش دهیم که از خانه با خود غذا بیاورند، اشتراکی غذا نخورند، بوفه مدرسه همچنان بسته باشد.

تاکید وزارت بهداشت بر اجرای برنامه شیرمدرسه

وی در پاسخ به سوالی درباره برنامه شیر مدارس نیز اظهار کرد: شیر مدارس یکی از برنامه‌های کمکی برای بهبود وضعیت تغذیه‌ای کودکان مدرسه‌ای است که از سال‌ها پیش با پیشنهاد وزارت بهداشت و تامین اعتبارات اجرایی شد. در برخی سال‌ها و در دو الی سه سال اخیر به دلیل کمبودهای اعتباری این برنامه یا اجرا نشد و یا به طور کامل اجرا نشده است. تاکید ما این است که برنامه شیر مدرسه در همه مدارس اجرا شود و در صورت اجبار برای انتخاب، استان‌های کمتر برخوردار باید در اولویت توزیع شیر در مدرسه باشند. یک پاکت شیری که کودکان در مدارس می‌خورند، منبع خوب پروتئین و ریزمغذی‌ها برای کودک خواهد بود و بخشی از نیازهای تغذیه‌ای کودک برطرف می‌شود که باید پیگیری بیشتری انجام داد تا برنامه شیرمدرسه در مناطق کمتر برخوردار حتما و به هر شکل ممکن اجرایی شود.

عبداللهی درباره وضعیت سرانه مصرف شیر در کشور نیز گفت: سرانه مصرف شیر در کشور بسیار  پایین است و احتمالا در شرایط فعلی و ظرف یکی دو سال اخیر هم با افزایش قیمت شیر و لبنیات، میزان مصرف کمتر هم شده است.   سرانه مصرف متوسط جهانی شیر ۱۶۵ کیلوگرم در سال است، اما در کشور ما در سال ۶۰ تا ۷۰ کیلوگرم است. این عدد در کشورهای غربی به ۳۰۰ کیلوگرم هم می‌رسد. با روند قیمتی که وجود دارد، احتمال اینکه سرانه مصرف شیر کمتر هم شود، وجود دارد. یکی از دلایل مصرف کم شیر، بحث فرهنگی است. دلیل دیگر هم بحث قیمت و هزینه است.

وی ادامه داد: باید توجه کرد که شیر یک غذای اصلی است و همه افراد در همه گروه‌های سنی باید روزانه دو وعده یا دو واحد شیر و یا جایگزین‌های آن مانند ماست، پنیر و... را مصرف کنند. زیرا منبع عمده کلسیم، فسفر و... است و برای رشد کودکان، پیشگیری از پوکی استخوان و... موثر است. برای ما مهم است که مردم هر روز شیر یا جایگزین‌های آن را مصرف کنند. برای این موضوع دو سیاست باید به موازات یکدیگر پیش رود؛ یکی سیاست فرهنگ‌سازی است و دیگری اینکه شیر با قیمت مناسب در اختیار مردم به‌ویژه اقشار کم درآمد قرار گیرد؛ به صورتی که قیمت‌ها کنترل شود یا یارانه در نظر گرفته شود. بنابراین هم قیمت باید مناسب شود و هم آگاهی کافی در مورد مصرف لبنیات مهم است. بنابراین یکی از راهکارهای مهم برای افزایش سرانه مصرف شیر، آموزش همگانی و منطقی شدن قیمت شیر و لبنیات است.

بی‌توجهی به ممنوعیت تبلیغ نوشابه‌ها

عبداللهی درباره تبلیغ کالاهای آسیب‌رسان سلامت مانند نوشابه با ۴۰ درصد قند کمتر و کلسیم بیشتر در بیلبوردهای تبلیغاتی در سطح شهر، اظهار کرد: ما در مورد تبلیغات محصولات غذایی قانون داریم و این یک دستاورد و نکته مثبت است. طبق قانون یکسری محصولات آسیب‌رسان سلامت نباید تبلیغ شوند و از این لحاظ از بسیاری از کشورها جلوتر هستیم. هر سال وزارت بهداشت لیست کالاهای آسیب‌رسان به سلامت را منتشر می‌کند که رسما به وزارت ارشاد و سازمان صدا و سیما ابلاغ می‌شود، اما متأسفانه این قانون به طور کامل اجرایی نمی‌شود. به عنوان مثال شاهدیم که انواع نوشابه‌های گازدار یا بدون گاز نباید تبلیغ شوند، اما متاسفانه تبلیغ می‌شوند و مردم را به مصرف بیشتر ترغیب می‌کند. این کاملا مغایر فهرست وزارت بهداشت و تخلف است.

لزوم بازنگری در سند آمایش نیروی انسانی تغذیه

عبداللهی درباره سند آمایش نیروی انسانی تغذیه تا سال ۱۴۰۴ نیز اظهار کرد: این گزارش کارشناسی شده نیست و ایرادات بسیاری دارد و متناسب با سیاست‌های وزارت بهداشت در بحث تغذیه پیشگیرانه نیست. ما رسماً نظر خود را اعلام کردیم و قرار شد این گزارش بازنگری شود و پیشنهادهای دفتر بهبود تغذیه‌ای وزارت بهداشت، انجمن‌های تغذیه و دانشکده‌ها به شورای گسترش علوم پزشکی ارسال و این گزارش بازنگری شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در پاسخ به سوال ایسنا، مبنی بر اینکه آیا وزارت بهداشت درخواست‌هایی برای کاهش قیمت شیر و لبنیات داشته ‌است، گفت: از ۲۰ سال پیش که من کارشناس تغذیه وزارت بهداشت بودم تاکنون، مکاتبات و درخواست‌های زیادی با امضای وزرای بهداشت و معاونان وزارتخانه برای ستاد هدفمندی یارانه‌ها و سایر نهادها ارسال شده و همیشه وزارت بهداشت درخواست کرده است که باید به شیر و لبنیات یارانه اختصاص پیدا کند و قیمت این محصولات به گونه‌ای باشد تا مردم بتوانند آنها را تهیه کنند و در سفره غذایی خود قرار دهند. وزارت بهداشت همچنان درخواست دارد که شیر به عنوان یک کالای اساسی با قیمت مناسب عرضه شود و تا زمانی که این محصول قیمت مناسب نداشته باشند، ما در افزایش سرانه مصرف موفق نخواهیم بود.

عبداللهی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره برخی باورهای نادرست مانند وجود وایتکس در شیر، گفت: شایعاتی مثل وجود وایتکس در شیر و یا مباحثی که درباره مضر بودن مصرف شیر مطرح شده و آن را به طب سنتی ربط می‌دهند، اساس علمی ندارد و درست نیست. همچنین اینکه گفته می‌شود در شیر آنتی‌بیوتیک یا وایتکس ریخته می‌شود، درست نیست.

وی ادامه داد: زمانی این موضوعات مطرح شد و صنایع شیر و لبنیات، وزارت بهداشت و... توضیحات لازم را در این زمینه عنوان کردند. باید توجه داشت که در کشور نهادهایی مانند وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو و سازمان دامپزشکی، دارد که صنایع شیر را تحت نظارت خود دارند. استانداردهایی وجود دارند و کارخانجات صنایع شیر تحت نظارت هستند. این صنایع در قبال مجوزهای بهداشتی که برایشان صادر می‌شود، مسئولند و اگر کارخانه‌ای تخلف کند مجوز بهداشتی کارخانه لغو می‌شود. این شایعات را ۱۰۰ درصد رد می‌کنم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.